![files-articles-T-diabetes-prevented1[b68d21f1fefd57bbbb63492894856c60].jpg](http://www.kidspersia.com//files/cache/files-articles-T-diabetes-prevented1%5Bb68d21f1fefd57bbbb63492894856c60%5D.jpg)
آیا دیابت قابل پیشگیری است؟
اگر ورزش میکنید احتمالاً میدانید که برای جلوگیری از بروز آسیبدیدگی بهتر است از کلاههای ایمنی و یا زانوبند و امثال آن استفاده کنید و یا حرکات کششی انجام دهید. میتوانید پیشبینی کنید که در هر موقعیت چه اتفاقی میافتد اما خیلی اوقات برخی احتیاط ها میتواند از بروز درد جلوگیری کند.
درمورد مشکلات جسمی مثل دیابت هم بعضی اوقات بعضی اقدامات پیشگیرنده میتواند موثر واقع شود. اقداماتی که الان انجام میدهید، میتواند بعدها برحسب نوع دیابت، از بروز مشکل جلوگیری کند.
دیابت چیست؟
دیابت بیماری است که بر طریقه مصرف گلوکز—قندی که منبه اصلی سوخت بدن را تامین میکند-- توسط بدن اثر میگذارد. درست همانطور که یک دستگاه پخش CD برای کار کردن به باتری نیاز دارد، بدن شما هم برای فعالیت به گلوکز نیاز دارد. این فرایند اینطور عمل میکند:
1. شما غذا میخورید.
2. گلوکز گرفته شده از غذا وارد جریانخون شما میشود.
3. لوزالمعده تان هورمونی به نام انسولین تولید میکند.
4. انسولین کمک میکند گلوکز به سلولهای بدن برسد.
5. بدن انرژی لازم خود را به دست میآورد.
لوزالمعده یک غده دراز و صاف در شکمتان است که به هضم غذاها کمک میکند. انسولین را هم میسازد. انسولین مثل یک کلید میماند که در سلولهای بدن را باز میکند و اجازه میدهد گلوکز داخل شود. بعد گلوکز میتواند از جریان خون خارج شده و وارد سلولها شود.
اما اگر فردی دیابت داشته باشد، بدن یا نمیتواند انسولین بسازد (که دیابت نوع 1 نام دارد) و یا انسولین تولید شده آنطور که باید در بدن فعالیت نمیکند (دیابت نوع 2). گلوکز نمیتواند به طور طبیعی وارد سلولها شود به همین دلیل قندخون بالا به شدت بالا میرود. بالا بودن قند خون اگر درمان نشود موجب مریض شدن فرد میشود.
دیابت نوع 1 قابل پیشگیری نیست
دیابت نوع 1 قابل پیشگیری نیست. حتی دکترها نمیتوانند بگویند که چه کسی به این مشکل مبتلا میشود و چه کسی نمیشود.
در دیابت نوع 1، سیستم ایمنی بدن فرد به لوزالمعده حمله میکند و سلولهایی که انسولین میسازند را تخریب میکند. هیچکس به قطع نمیداند که چرا این اتفاق میافتد اما دانشمندان تصور میکنند که این با ژنتیک در ارتباط است. ژنها مثل دستورالعملهایی میمانند که نشان میدهند بدن باید چهش کلی داشته باشد و چطور کار کند و از والدین به بچهها منتقل میشود. اما فقط داشتن ژن دیابت کافی نیست. در بیشتر موارد، چیز دیگری باید اتفاق بیفتد—مثل گرفتن یک عفونت ویروسی—تا فرد به دیابت نوع 1 مبتلا شود.
دیابت نوع 1 مسری نیست و از فردی به فرد دیگر منتقل نمیشود. و خوردن قندیجات زیاد هم باعث این نوع دیابت نمیشود.
دیابت نوع 2 قابل پیشگیری است
دیابت نوع 2 متفاوت است. گاهی اوقات، میتوانید از بروز آن جلوگیری کنید.
در دیابت نوع 2، لوزالمعده هنوز میتواند انسولین تولید کند اما بدن به آن واکنش درست نمیدهد. این مشکل معمولاً به اضافه وزن مربوط است. در گذشته، عموماً بزرگسالهایی که اضافه وزن داشتند به دیابت نوع 2 مبتلا میشدند. امروز، بیشتر بچهها و نوجوانان هم دیابت نوع 2 میگیرند و دلیل آن هم احتمالاً اضافه وزن بیشتر کودکان و نوجوانان است.
رسیدن به وزن مناسب یک راه برای جلوگیری از بروز دیابت است. انتخابهای غذایی خوب و سالم و ورزش کردن ازجمله راه هایی هستند که با کمک آنها میتوانید وزن سلامتی خود را حفظ کنید. وقتی کسی انتخاب های غذایی بهتر و فعالیت فیزیکی بیشتری داشته باشد، از بروز دیابت برای او جلوگیری میکند.
احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 در بعضی افراد بیشتر است. مثلاً امریکاییها، افریقایی-امریکاییها، اسپانیاییها و آسیاییها بیشتر درمعرض ابتلا به آن هستند. و کسانیکه در خانوادهشان فردی به دیابت نوع 2 مبتلا است نیز مستعد ابتلا به آن است.
اقداماتی برای پیشگیری از دیابت نوع 2
اگر میخواهید خودتان را از ابتلا به دیابت نوع 2 دور کنید، اقدامات زیر را انجام دهید:
• غذاهایی بخورید که برایتان مفید باشد. سعی کنید غذاهایی بخورید که چربی کمی داشته و سرشار از مواد مغذی باشد—مثل نانها و سیریالهای دانه کامل، میوه ها، سبزیجات، لبنیات و پروتئینهای خالص. این موادغذایی فوقالعاده، موادمغذی لازم برای رشد را در اختیارتان قرار میدهد اما برای حف وزن سالم هم که از بروز دیابت نوع 2 جلوگیری میکند مفید است.
• مصرف غذاهای فست فود و نوشابههای پر از قند را محدود کنید. خوردن زیاد غذاهای فست فود و نوشابهها که بسیار پرکالری هستند هم موجب افزایش وزن میشود.
• فعال باشید. فعال بودن و کاهش مقدار زمانی که در حالت ساکن و غیرفعال سپری میکنید (مثل تماشای تلویزیون یا بازیهای کامپیوتری) هم به پیشگیری از بروز دیابت نوع 2 کمک میکند. لازم نیست برای ورزش کردن هر روز به باشگاه بروید، فعال بودن میتواند به اندازه رفتن به پیادهروی و انجام بازیهای مختلف با دوستانتان ساده باشد. سعی کنید هر روز کاری انجام دهید که فعالیت جسمیتان را بالا ببرد.
• اگر درمورد وزنتان سوالی دارید، بپرسید. اگر فکر میکنید اضافه وزن دارید یا نمیدانید وزن سالمتان چقدر باید باشد، یک دکتر یا متخصص تغذیه میتواند کمکتان کند. این افراد به شما کمک میکند هدفهای کاهش وزنتان را تعیین کنید و در رسیدن به این اهداف کمکتان میکنند.